Friday, June 20, 2008

Kekayaan Rakyat Malaysia

Seperti yang sedia maklum, negara kita telah merdeka selama 50 tahun. Dalam meniti angka tersebut, pengetahuan dan kemakmuran rakyat Malaysia semakin bertambah dari tahun ke tahun. Dengan bilangan graduan yang bertambah dari tahun ke tahun, pelajar cemerlang yang berjaya dilahirkan, sistem pendidikan yang teratur, pendapatan perkapita yang semakin berkembang menunjukkan rakyat kita semakin hari semakin mewah.

Mewah disini, adalah kita semakin lama semakin mampu berbelanja lebih, lebih meluangkan bersama keluarga seperti melancong atau bersuka ria di satu tempat, atau mampu mengadakan sesuatu yang dahulunya kita rasakan kita tak mampu memilikinya sebagai contoh.

Tetapi, di hari ini..kita dapati rakyat kita mula merasakan ketidak bebasan dalam mencapai apa yang diinginkan. Bagi golongan berpendapatan rendah, muka mereka berkerut2x bagi menampung keperluan hidup, bagi berpendapatan sederhana pula...mungkin masih tersenyum tetapi di dalam hati sudah tidak tentu.

Adakah ini yang dikatakan jurang sosioekonomi berjaya disamaratakan?

Mengikut graf diatas, secara logiknya..semakin lama kita bebas untuk rakyat kita..semakin mewahlah kehidupan seluruh warga Malaysia. Adakah ini berlaku ?

No comments: