Friday, May 22, 2009

Wang VS Pengetahuan

Nak pendapat korang.... kalau antara $$ dengan pengetahuan mana KEUTAMAAN DULU. Tidak mahu dengar dua2x sama penting sebab... kalau dalam kiraan angka.. nombor 2 kemudian dari nombor 1. So..gitulah dalam hal ini

Hari itu borak2x dengan seorang rakan.

Keutamaan dia dalam kehidupan dalam meneruskan kelangsungan hidup ialah $$$ dulu berbanding pengetahuan.... $$$ is priority? Betulkah?

9 comments:

BaTiK_PiNk said...

En. Minister Of Mind;

Pada BaTiK_PiNk, keutamaan pada pengetahuan! Sebab..kalau ada pengetahuan, kita boleh menjana sesuatu menggunakan pengetahuan itu menjadi sumber kewangan.

Tapi, kalau kita ada $$$ tapi tak ada pengetahuan untuk menguruskan $$$, lambat laun $$$ itu akan habis dan kita tak ada pengetahuan yang boleh menjana sumber kewangan kita kembali.....kan?

Hanya pendapat seorang insan bergelar 'BaTiK_PiNk'

norman JR said...

ah batik pink, kau cakap pandai la...hehehehe

muaz said...

betul, cakap boleh. Tp nak buat susah, org ckp ilmu mmg penting, tp dalam zaman skrg nie. Ada duit semua jadi. Duit buat duit. . .

Minister Of Mind said...

Yang berhormat..sabar yang berhormat...

kite tengok pendapat yb2x dari negeri2x lain pulak..

BaTiK_PiNk said...

norman jr aka amarmilan aka mr bakal hilang teruna seminggu lagi (teruna lagi ke??....muahahaha);

mmg la saya pandai cakap, kalau saya tak pandai cakap...mcm mn saya nak deal dengan orang lain?

en. norman jr....dah ready jadi suami ke? atau setakat ready jadi laki org?

zara said...

Bagi pendapat mak cik ler yg tak berapa nak pandai ni... keutamaan mak cik adalah duit... duit... duit! Bila tak ada $$$ rasa patah kaki.

Berpengetahuan tinggi sekali pun tapi kasi eelek... rumba kastam! Amma... sangat sukar untuk menggerakkan pelbagai rancangan. Tanpa wang berarti tanpa modal sebuah ekonomi akan jatuh. Tanpa wang suka boleh jadi duka. Tanpa wang girlfriend boleh tinggalkan boyfriend.

Budak kecik pun pandai main duit skrang ni.

Bayangkanlah, dalam dunia ni mana ada benda free? Cuma telan air lior aje yg free.

Bila duit ada dalam tangan, secara automatik otak akan mencari jalan bagaimana untuk menghabiskannya.

Minister Of Mind said...

wah..ramai betul setuju bahawa duit menjadi life driven...he3x..
ada lagi nak komen..

muaz said...

yer la, skrg duit penting ma. Kalo kita nak kan ilmu setiap masa kita bleh dapat cuma bkn yg spesifik ler. Sbg contoh, setiap pekerjaan yg kita lakukan adalah ilmu, cuma sedor ngan tidak jer. Kalo hang pa diberi pilihan pada satu masa, mana yg hang pa nak, ada duit RM1juta depan mata or nak amik tawaran belajar . .. kalo saya amik duit ma . ..

xillix axillixa said...

pengetahuan penting bagi anak anak

"kita tiada harta, hanya ilmu yang jadi bekalan hidup"

tapi

duit penting bagi ibu bapa... segala urusan memerlukan duit. hatta nak cebok air kat pantai puteri pun kena caj 20sen utk buang air...