Tuesday, February 10, 2009

Kejarkan Point

Aku tak tahu la.. ape yang bermain dalam paler otak seorang perempuan. Berduyun2x beli barang kat JJ. Lepas tue galak benor nak tebus barang seperti gambo kat bawah.

Aku ingatkan shopping banyak2x tue..dapatlah barang best2x .. roper2xnya... hek 'eleh... beli sendiri pun tak sampai 10 hengget rasanya. dahlah barangnya cap hape2x ntah... Duit yang dilaburkan untuk beli barang...ini aje yg dapat.

1 Point = 1 hengget

Kalo ambik mug yg berpoint 3,500 diatas maknanya..kite dah belanja sebanyak RM 3,500. Mug aje..yang bleh ditebus..

Adakah ini menguntungkan pembeli semua ..atau untungkan tokei JJ?

Orang perempuan..komen lah skit..

didahului dengan ucapan terima kasih..

13 comments:

~Juejune~ said...

kalo ko beli mug ko kuarkan duit ko sendiri.. dan dapatla mug tue.. guna point nie plak.. ko tetap beli barang2 lain tue.. tanpa keluarkan duit ko dapat mug tue..

Minister Of Mind said...

kiranya..cara nie..menguntungkan pembeli la eh?

Mr. Azman @ Kreuger said...

salam minister... aku mintak ampon mintak
maap... lame bebenor aku cume menjadi
silence reader kat blog ni tanpa meninggalkan
sebarang komen. maklumla aku sebok menyiapkan
projek. alhamdulillah. sekarang ni dah sampai
ke final step. lagi pon hari ni boss tadak...
hahaha... sukenye aku.

P/S:- hari ni aku nak buat rekod membuat komen
untuk semua link yang ade kat blog aku
start dari A-Z.

Salam ceria dari aku untuk mu sekeluarga~
AzmanIshak.Com

Minister Of Mind said...

he3x..takpe..
utamakan kepada yang perlu diutamakan

administrator said...

sama2 untung, sbb kumpkan mata aja and tebus tp tue satu startegi depa utk memperbodohkan kita supaya kerap membeli utk target dapat benda murah . . . hahaha . . .

Minister Of Mind said...

"sama2 untung, sbb kumpkan mata aja and tebus tp tue satu startegi depa utk memperbodohkan kita supaya kerap membeli utk target dapat benda murah . . . hahaha . . ."

aku nak cakap sblm nie...tapi takot si pembaca lain akan bakor blog aku..ha3x.

xillix axillixa said...

administrator said...

sama2 untung, sbb kumpkan mata aja and tebus tp tue satu startegi depa utk memperbodohkan kita supaya kerap membeli utk target dapat benda murah . . . hahaha . . .

----------------

hurm...

"satu strategi memperbodohkan kita supaya kerap membeli untuk target dapat benda murah..."

itu bg mereka yang mungkin tak sedar di perbodohkan!!!

pada aku....

aku tak select only one mall...

but many

such:
Tesco
carrefour
Jaya Jusco


aku pergi tesco sbb dah mmg murah barang keperluan yang aku hendak...

cth:
diapers baby with tesco choice brand
also dumex 1+
sometimes... wet market at tesco is much much cheaper than Pasar Besar or Pasar Borong


ada kad tesco...sign up for free beb

guna aje lah...

dah lah murah kan

then every quarter dapat voucher... almost RM10

siapa nak kasi RM10 kat aku...

Carrefour:

kalau balik KL.. ni tempat family aku borong barang dapur... pergi pagi pagi mmg murah... murah sgt...

kalau tak... suami aku tak rasa ikan mahal mahal n udang galah bagai!!!! harga kalah pasar jalan othman

carrefour tak de kad pun... atau mereka guna real rewards... so kalau ada real rewards dan isi minyak yang guna kad real rewards ..kan dah bonus tuh!!! duit habis mmg habis tp at least...

Jaya Jusco:

yearly kena bayar RM12

tp kalau JJ nih buat sales.. mmg murah...nak nak lagi kalau ada hari J-Card mmg murah giler...

dynamo boleh dapat dengan harga 19.90 utk 5L... normal price 25-27..kalau tak silap

normal running day business sayur segar akan dapat 50% discount kalau beli time nak closing

byk lah lagi..tak kose aku nak cite panjang...

-----------
kalau beli kat kedai kat kawasan perumahna dah lah mahal... tak de point... tiada tebus barang

contoh barang keperluan yang selalu aku beli:

axion saiz besar...

kat kedai biasa... boleh cecah 5.90
kat tesco paling mahal pun aku beli 4.90
kat JJ time offer mmg murah.. aku tak simpan resit lah BAI..tak leh nak bitau benchmark...

susu anak
cap dumex 1kg:
kat kedai biasa: RM23.90
kat kedai ubat paling busuk dia boleh bg aku:RM21.90
kat JJ:RM25-27.9
kat Tesco... time offer:19.90/19.95

nappy baby:
brand tesco yang qulaity nya sama /lebih kurang dyrpers..alhamdulillah anak-anak aku tak de problem pakai brand tesco choice

terbaru aku beli dengan harga RM28.88...

drypers harga..leh cecah 37.90

beza bykkan...

aku beli bukan sebungkus.. every month 2 pek M size n 2 pek XL sizw

so ?

guna aje lah kad...

swipe aje...

tebus o voucher...

it is a bonus to us!!!!

lain lah org tu.. konon pandai sgt
hebat sgt..
beli barang kat mydin.. tapi tak guna kad.. so harga... harga normal yang lebih mahal dari tesco...
kalau guna kad mydin baru dpat harga utk pemegang kad!!!

kaum wanita tidak sebodoh itu utk diperbodohkan...


satu lagi...

kalu beli barang dapur o lauk kat kedai biasa...

dah lah panas.. tak de aircond...
isle(laluan lalu lalang)..sempit!!! nak bayar berebut!!! sama macam mydin..their isle very sempit...nak lalu kena gostan.. benci aku

org lelaki mmg suka menyempil agaknya ye!!!

satu lagi kedai biasa nh mahal!!!

service tak sehebat mana...

JJ.. ada greeting..smile.. say thank you bagai.. n bagitau nilai baki

tesco pun gitu...

tapi kalau time busy.. kena faham lah mereka ini...

aku mmg faham keadaan mereka...

so aku akan buat mereka tersnyum..

IRA said...

kalau membeli belah semata-mata nak kumpul point, memang la tindakan tak berapa pandai(ada ke org mcm tu?)

tapi, dah kebetulan kita membeli belah di situ dan dapat point sebagai bonus... memang tak berapa pandai la kalau tak nak ambik kan yop?

Minister Of Mind said...

"kalau membeli belah semata-mata nak kumpul point, memang la tindakan tak berapa pandai(ada ke org mcm tu?)

tapi, dah kebetulan kita membeli belah di situ dan dapat point sebagai bonus... memang tak berapa pandai la kalau tak nak ambik kan yop?"

beno jugek ckp kome..

BaTiK_PiNk said...

kalau yani, yani tak anggap aktiviti kumpul point reward sebagai sesuatu yang utama semasa bershopping.....so, yani x de la sampai tahap set in mind setiap kali ke shopping complex,mesti kena kumpul points....

xillix axillixa said...

Kalo ambik mug yg berpoint 3,500 diatas maknanya..kite dah belanja sebanyak RM 3,500. Mug aje..yang bleh ditebus..

itu kat JJ.. tesco lain lak dia nye kira mata..

satu lagi nak tambah...

kalau JJ buat j-card day... masa nih lah aku merancang beli baju raya anak anak n suami...

dah lah ada discount... peh tu kalau beli barang 100 boleh dapat voucher RM10 tau!!!

dah lah ada discount dapat voucher RM10... dapat baju utk anak anak....

laki aku mmg tak sedar semua tuh...

oi MOM... jadilah pengguna bijak ye!!!

jangan asyik nak kutuk kaum perempuan jerk....

(TERUJA DAN MARAH BETOL AKU BILA ISU INI DIBANGKITKAN...SEOLAH OLAH NAK KEJAR POINT AJEK...)

HANYA JAUHARI YANG MENGENAL MANIKAM

~Juejune~ said...

betulx5... sambil meyelam minum air.. tapi janganla kemaruk nak kumpul point..

Minister Of Mind said...

orang perempuan mmg majoriti tak kemaruk kumpul point ke?