Wednesday, February 18, 2009

Selamba Aje & Mempelbagaikan

Kes 1
Hari tue ..teman sempat singgah nyembang ngan brother yang jual kupang tepi jalan. Karakternya ada macam2x tabligh skit.

Yang menarik pasal brother nie, time saye singgah port dier tue...adalah waktu asar. Sejurus selepas azan asar, selamba aje dier tinggalkan port jual kupang tue...terus drive moto menuju ke masjid. Dia tinggal macam tue aje... Errkk...

Dalam hati teman...ce kalo jual longgok emas kat situe...ape action dier nak buat. Tinggalkan terus???

Kes 2
Sempat jugak teman sembang ngan brother jual burger depan kedai CC dier. Menariknye background dier adalah sejibik macam teman. Dulu keja sebagai Pegawai. Selepas ambil personal loan, dier buka CC. Selepas tue..dia nampak biz dier makin maju, terus dier berhenti.

Ilmu yang teman dapat dari dier. Jangan buat biz kita tue fokus pada satu aje. Kena pelbagaikan. Tak pun buat network.`Kalo buat CC sebagai contoh, jangan buat CC kat satu tempat aje. Buka jugak kat area lain.


Kesimpulan.

Lu pikir la sendiri <- bak kata nabil..

14 comments:

Aidy Shahiezad said...

kesimpulannya... usaha dengan tawakal beb...

Minister Of Mind said...

-kesimpulannya... usaha dengan tawakal beb...-

teman sebenornye nak keluar dari zon selesa iaitu resign dari keja ngan gomen.

atas faktor:
1. 9/10 rezeki adalah dari perniagaan.
2. tawakal<- bak kata bro.
3. usaha tangga kejayaan
4. mana tak pecahkan ruyung manakan dpt sagunya.
5. mencabar diri sendiri untuk berdikari
6. dll yg bersifat positif.

ape pendapat blogger lain2x?

ZARA said...

Bagi kak yg dah banyak menempuh dugaan hidup ni, kak nasihatkan bekerjalah tapi sambil-sambil buat biz sendiri (part time). Kalau benti terus, nyesal bila dah tua macam akak ni. Masa tu ler teringat zaman-zaman bekerja dulu. Terutama nyesalnya datang bila biz tak jalan dan hampir-hampir gulung tikar. Mungkin org lelaki ada ketahanan diri dibandingkan dg pompuan. But I'm happy now, I have my novel to write on. At least something...

Minister Of Mind said...

wa...mmg betul mencabar nawaitue teman nie..

Aidy Shahiezad said...

betul3x... sokong akak zara kita kt atas... better terus bekerja sambil wat part time... lebih selamat dan terjamin...

sahaini ahmad safian said...

yeop. kamu nak krojer apa nih. mcm2 benor kelayakan kamu nih selain meniaga ayor liyor. Kamu bukakle taman buaye, kan kamu pakar dalam bidang tu.


(merapu)

xillix axillixa said...

sahaini ahmad safian said...

yeop. kamu nak krojer apa nih. mcm2 benor kelayakan kamu nih selain meniaga ayor liyor. Kamu bukakle taman buaye, kan kamu pakar dalam bidang tu.


(merapu)


sampai hati buat statement selain meniaga ayor liyor...

he is good... just give him a thousand chance...syarikat syarikat yang gah pun pernah gagal bukan... kalau tak keluar air liyor... cemana nak promote...

bab taman buaya tuh... detail please.. i dont think it is merapu... it is really what...

xillix axillixa said...

ZARA said...

Bagi kak yg dah banyak menempuh dugaan hidup ni, kak nasihatkan bekerjalah tapi sambil-sambil buat biz sendiri (part time). Kalau benti terus, nyesal bila dah tua macam akak ni. Masa tu ler teringat zaman-zaman bekerja dulu. Terutama nyesalnya datang bila biz tak jalan dan hampir-hampir gulung tikar. Mungkin org lelaki ada ketahanan diri dibandingkan dg pompuan. But I'm happy now, I have my novel to write on. At least something...


this is what we called supportive...

yang buruk jadikan sempadan, yang baik jadikan teladan...

kalau tidak di pecahkan ruyung manakan dapat sagunya...

dalam berkawan ada juga gunting dalam lipatan...

dalam nak mencebur diri dalam dunia perniagaan ada juga yang memperlekehkan...

semua itu harus di telan...

jalan masih terbentang luas...

tapi kak zara.... saya sokong pendapat akak atas entry nih...

saya pun nak berniaga cuma belum di beri peluang... tapi kiranya perniagaan itu lancar alhamdulillah.. dalam masa yang sama saya tetap dengan misi saya...

di mana MOM nih ye.. nape dia tak reply reply nih

xillix axillixa said...

kalo jual longgok emas kat situe...ape action dier nak buat. Tinggalkan terus???kalo jual longgok emas kat situe...ape action dier nak buat. Tinggalkan terus???

peniaga tidak lah sebodoh itu... pasti tahu menilai...

action dia.. kalau longgok emas.. sebelum dia buat nk jual atau longgok emas... dia pasti rancang apa yang patot di lakukan sbb emas adaah sesuatu yang.... lu pk lah sendiri...takka dia nak longgok emas macam longgok kupang kan...

kes 2

sekadar berkongsi cerita

Minister Of Mind said...

sahaini ahmad safian
-yeop. kamu nak krojer apa nih. mcm2 benor kelayakan kamu nih selain meniaga ayor liyor. Kamu bukakle taman buaye, kan kamu pakar dalam bidang tu.-

>taman boye? ate...sior ke dema nak tengok boye hari2x kalo teman bukok taman boye tue...tak sior nye dema

>xillix axillixa - banyoknye komen dier....

zara said...

MOM,
Kamu jangan ler benti keje... bukan senang nak dapat keje gomen tu... akak benti dari keje gomen pun ada pencen. Tak ler rugi mana pung!

BaTiK_PiNk said...

betul..betul..betul..ikut gaya upin ipin tu.....salah satu tujuan utama masuk gomen selain bekerja untuk dapat keredhaan Allah iailah nak dapatkan pulangan lepas pencen nanti...

Riezal said...

bagus kes2 tu.. real life experience tu bro.. bak kata member2 yang dlm komen ni.. apa2 pun cuba2 laa dlm waktu bekerja ni buat laa partime berniaga.. kadang2 kita nampak lekeh.. tapi dia latih kita dalam macam2 hal.. disiplin,kewangan,pertuturan,kerjasama macam2 dapat dipelajari

Minister Of Mind said...

thanks
zara ,
BaTiK_PiNk,
Riezal

for your advice