Thursday, February 5, 2009

Pendapat Orang Kita

Jan-Feb 09

Hey guys. Dari pengamatan teman apabila berbincang dengan beberapa individu berkenaan menyimpan dalam amanah saham di awal tahun ini, dalam kepala diorang akan terbit "ermm...ekonomi tengah down, rugi lor untuk buat simpanan" ( lebih kurang macam nie lah ayatnye).

Adakah mindset seperti ini berlaku benar dalam ekosistem ekonomi? I need input from all of you.

5 comments:

cybernetics mind said...

uiksss...ada ker cam tu pulak
bistu...kita nk invest kat ner??
open market..cam kat Bursa Malaysia tu..??
rasanya saham amanah laa yg paling safe dlm keadaan economic uncertainties cam hari ni

ngko kena ingat basic rule of investment :

- high risk, high return
- low risk, low return
- high liquidity, lower return
cth: Savings Acc
- less liquidity, higher return
cth: Fixed Deposit (cari laa yg Islamic)

tepuk dada tanya selera beserta dengan keimanan :)

tak pon...ngko invest duit ngko beli lembu...suruh org bela, cukup masa jual...itu pun high return gak kan ;)

ZARA said...

Jangan ragu melabur di Amanah Saham. Pulangan menjaminkan. Kalau saham2 yg tersenarai tu... ya ada resiko. Mak cik dah serik main saham di Bursa. Terlingkup dibuatnya (masa gawat dulu) kerugian besar betul. Boleh hilang pedoman. Silap2 mahu bunuh diri. Bayangkanlah harga 1.00 saham jatuh jadi 0.35 sen. Dah tunggu sampai ekonomi hampir pulih ni pun masih belum naik ke tahan 1.00 lagi. Tapi Amanah Saham... maintain tiap-tiap tahun.

Anonymous said...

amanah saham ada byk saluran nya kan...

PNB pun ada...
cth:
ASB
ASW 2020
ASNITA

Public Mutual pun ada...
byk juga channel dorang...
ITTIKAL fund
Public ISlamic...

CIMB punada...
tapi tak tau lah dia ada dana apa kan...

gg said...

so yang mana memberi pulangan yang meyakin ye?

saya pun teringin nak tau nih...

Minister Of Mind said...

kalo teman..
simpan dalam public mutual ittikal.
stronghold sejak dari dulu.