Monday, April 6, 2009

Art Of Doing Business : Nasi Lemak

Terima kasih kepada Bro Azman kerana memberikan tips2x yang menarik untuk dikongsikan kepada pembaca blog ini.

Kalo korang usha gambo kat bawah...mesti korang nmpak nasi lemak. Then...kalo korang perhatikan betul2x ..ada 2 jenis bungkusan iaitu..yang pakai daun pisang dan bungkus wrapper yang bleh dibeli di kedai.

Menurut Bro Azman nie...jika kita nak kasi jualan nasi lemak ini dijual dengan lebih baik kepada orang kampung...adalah bagus dibungkus dalam daun pisang. Kerana itulah selera mindset orang kampung terhadap sapa2x nak makan nasi lemak. Antara tips dier lagi..kalo nak jual kueh tue... pastikan korang jual kuih dalam saiz yang besar. Kalo korang jual kueh kecik berbanding yg saiz besar tadi..comprem pelanggan akan rembat yang besar ..kalo takde option lain..baru lah ambik yang kecik.

Anyway, thanks kepada dia kerana sudi membuat business. Kalo sape2x yang tinggal kat area bukit katil tue...kalo nak makan roti canai tue...teman cadangkan kat sinie ( dlm kmpung bukit bayan )... Ada skit2x crunchy.Nyum3x..


4 comments:

marty friedman said...

balut pakai newspaper boleh gak, tapi pastikan paper latest nyer, nanti jadi 2 in 1, dpt nasi lemak yang sedap dan sembil makan leh bace perkembangan terkini isu-isu semasa di paper kat nasi lemak tu.hohoho

Minister Of Mind said...

wa...kos lagi tue..

~Juejune~ said...

ahala..mindset aku pun camtue.. kalo nak cari nasi lemak bungkus.. aku cari yg daun pisang.. sebab rasanya cam sedap sket (sebenarnye sama je) heheheh..mindset kampung rupanya aku nie.. hehhehe

tapi bab kuih... walaupun kecik tapi sedap aku beli juga..

Minister Of Mind said...

~Juejune~ <- teman habaq kat sinie bukan nak cite pasal mindset kekampungan itu.

Moral of the storynya...

"kalau nak buat dan jual produk..kena mengikut selera pelanggan."

Bukan mengikut mcm ayat nie "aku punya suka la"..

Boleh nak ikut macam tue...tapi..business tak tahan lama. Kejap aje dah bleh bungkus..