Thursday, April 16, 2009

Berniaga di kaki lima

Pada makcik berbaju kurung biru itu ..saya ucapkan syabas kerana berniaga walaupun dia tahu port macam ini mudah dikejar oleh pihak berkuasa tempatan.

Setidak2xnya dia berniaga dengan cara yang halal.Cuma undang2x buatan manusia nie aje lah yang membuatkan ianya tidak jadi halal.

Saya doakan makcik..agar ada duit lebih..dan dapat membuka kedai jual kueh dengan cara yang lebih molek skit.Tak perlu risau pasal nak kena hambat dek PBT.

Gambar nie teman lambat tangkap gambo skit. Kalo tak ..bleh tunjukkan mamat yang teman highlight dlm gambo tue..ngah bertanyakan pasal kueh/kudap2x yang makcik tue jual. Dan yang menariknya dari pandangan jauh teman...mamat nie bukanlah macam orang tempatan kita.
Kalo cek Ic / passport mamat tue..tak tahu lah teman..

Maybe ..mamat nie suka makan kueh/kudap2x orang kita kot..



p/s - menarik...

8 comments:

norman said...

Hidup makcik!!, anak makcik ni lawa tak? cuba makcik buat 2 in 1, buat basking(penyanyi jalanan ke,main gitar ke). yang peting ada usaha nak berniaga, syabas inspektor sahab.

~Juejune~ said...

penuh bakaul mak cik ye.. ini adalah salah satu cara mempromosi makanan malaysia

Minister Of Mind said...

norman>- er..cube ko ajukan soalan/cadangan tue terus kepada makcik nie kat area jalan TAR KL.

kalo dah jumpe dia..cakap gambar muka dia ada dalam blog aku eh..

norman?? wacha..

Minister Of Mind said...

~Juejune~ <- makcik tue kim salam kat ko smlm...dia cakap...
banyak ko borong semalam

Binjaie said...

Pe plan kiter nk tawan dunia nih?

Minister Of Mind said...

plan asas...

tingkatkan pengetahuan dlm ape yang kita minat.

kalo nak lagi cantek...trigger dalam ilmu pengurusan.

Kenape? hanya orang yang arif pasal pengurusan aje yang tahoo cammana nak manage people...

zara said...

Mak cik yang posing depan kamu tu, sebenarnya bekerja untuk orang lain. Yang untung tauke kerepek berkenaan. Dia makan gaji sahaja.

Minister Of Mind said...

kalo cam tue...saye doakan makcik yang niaga kueh nie..cepat2x lah dapat modal .. then bleh dok goyang kaki jadi tokei kerepek la plak..