Thursday, April 9, 2009

Merancang Menguasai Dunia


Kalo korang tengok banner teman kali ini adalah "Merancang Menguasai Dunia". Mesti korang ramai2x gelakkan teman ...ha3x..sebab teman pun tergelak sama jika teman tengok dari perspektif kelakar.

Kalo teman tengok dari perspektif serious...teman akan ternganga kejap...dan soalan akan terpacul dari mulut "eh..betul ke mamat nie"

Disini ..teman nak stresskan bahawa..agenda menguasai dunia ini akan diteruskan tidak hanya teman seorang sahaja...tapi buat rakan2x / individu2x yang mahu berfikir secara kreatif, mempunyai kapasiti pengetahuan yang sentiasa dibina dan pikir diluar kotak pikiran.

Bagi individu2x yang memandang serius terhadap agenda ini mesti akan bertanya bagaimana? Dari sudut managementnya pula. soalan2x seperti what?how?why?who?when? where? akan diacukan kepada teman.

Berikut adalah huraian bagi soalan2x ini.

What?
Menguasai dunia

Why?
Kerana kita khalifah di muka bumi dan islam itu adalah agama yang makmur dan aman.

How?
Menggunakan apa yang kita percaya ( rukun iman )

When?
Sejak kita lahir le..

Where?
bermula di pangkuan ibu.


Sekian, terima kasih...

9 comments:

Aidy Shahiezad said...

seperti yang di bincangkan tadi, semuanya berteraskan 5 cabang:

What?
Menguasai dunia

"satu cabaran yang besar tapi tak mustahil untuk dilaksanakan jika komited..."

Why?
Kerana kita khalifah di muka bumi dan islam itu adalah agama yang makmur dan aman.

"tiba sudah masanya untuk kita keluar dari bayangan yang dirigidkan oleh barat.. tiba masanya untuk kita menonjolkan keindahan dan keunikan dalam Islam tue.... sarjana Islam juga mampu menjadi fronting dunia..."

How?
Menggunakan apa yang kita percaya (rukun iman)

"kepercayaan berlandaskan iman, berteraskan paksi yang 6, kekuatan yang sama dipegang oleh khalifah masyhur di zaman kegemilangan Islam dulu... jadi, mengapa tidak untuk diulangi formula tersebut untuk berjaya.."

When?
Sejak kita lahir le..

"ibarat sehelai kain putih, jika dicorak dari awal dengan nilai-nilai baik diri, insya-Allah menjadi manusialah individu tersebut... jika tidak dijaga, hembusan angin sengketa bakal menerbangkan kain tersebut jatuh ke tanah, tercalit kotoran duniawi..."

Where?
bermula di pangkuan ibu.

"kain putih yang bersih tak mungkin kan tercorak dengan sendirinya... terpulang kepada ibu dan bapa sebagai pemegang amanah Allah untuk mendasarkannya dengan teras-teras murni Islam sebagai pemangkin kejayaan umat kemudiannya..."

Salwati Sofian said...

Salam...terserempak dengan pejuang agama dan negara..saya terpaku di blog "the ministry of mind"

saya berkata "wow"..its cool!!

sgt hebat jika semua org boleh berfikir di luar 'kotak fikiran diri'..tidak ramai yg begitu,dan org2 yg tertentu shj akan berfikiran begitu.manakala org yg tidak 'menentu'befikiran biasa2 sahaja..dan kadangkala org yg berfikiran unik (berfikir diluar dari kotak fikiran) disalah ertikan pemikiran mereka oleh mereka yg biasa2 ini...
sukar juga untuk mentafsirkan apa yg difikirkan di luar kotak fikiran itu...
bagi saya..antara insan yg berfikir di luar kotak fikirannya adalah orang yg berjaya spt Tun Dr. Mahathir Mohammad..
"WAWASAN 2020" adalah dari ilham orang yg berfikiran di luar kotak fikiran mereka...

VersedAnggerik said...

Wowwww...

mighty ambitious, I would say.

but then, good luck to U!

Minister Of Mind said...

thanks Salwati. Banyak sangat pujian itooo..

i'm not deserve for that credit. Yg saya tahu..i got think for something. Why? because i'm ordinary human being.

Minister Of Mind said...

VersedAnggerik<- thank you.

xillix axillixa said...

tersentap (tiru gaya sarimah ibrahim)

meleleh (tiru lagi gaya sarimah ibrahim) gua baca

Muhammad Fazdhly bin Abdul Muttalib said...

Hahahaha...ada pertentangan idea suami-isteri kah dekat sini?

Nih Abg Haq...nak bagitau ni...

Aritu Abg Haq ade tanye pasal peluang perniagaan yang wujud kat oversea ni kan...

So kat UK ade satu peluang yang amat cerah iaitu BUKAK KEDAI MALAYSIA.

Dekat kedai Malaysia, jual semua barangan buatan Malaysia yang ada cop halal Jakim tu...confirm Mak2 Arab, Pakistan kat sini menangis2 menitik2 air mata dapat beli barangan Malaysia yg confirm halal...termasuklah kitorg yang boleh beli barangan halal tanpa ragu2 lagi...

Boleh jual ayam halal yg siap diproses, daging2 halal, barangan asia macam serai, kunyit, lengkuas etc...

Kami kat sini kalau nak beli benda2 tu kena ke kedai2 Afro-Carribean, China Town atau Oriental Shop...

Yang tak bestnya, hasil bumi afrika ni tak sama dengan Malaysia...kat chinatown ngan oriental shop ni pulak banyak barangan berasaskan budaya cina, siam, indon...tak fit sangat ngan tekak Malaysia...hahaha...

Problemnya, abg Haq kena jual dgn harga yg amat murah dan cukai kat UK ni melampau2 tinggi...huhuhu...

Minister Of Mind said...

nice info... i try my best to discuss with my mentor about halal matters

xillix axillixa said...

mentor dah ada...

manusia lepasan food service pun dah ada...

apa lagi...

dulu kan ke pernah rancang nak jual sate kat UK