Wednesday, April 1, 2009

Malaysian : Not Creative Enough?

Unjuran dari artikel sebelum ini : http://theministryofmind.blogspot.com/2009/04/inovasi-kreativiti.html

Teman rasa .. ramai antara kita yang kreatif. Masalahnya, berapa ramai yang kreatif. Angka itu tidak dapat diketengahkan kerana takda sapa2x yang nak ukur memandangkan isu ini adalah remeh untuk dibincangkan. Buat abeh karan aja...

Angka orang pandai selepas result peperiksaan SPM diumumkan ada lah.. Ukuran kreatif ke tue..??

Sapa yang kreatif eh? Kalo ikutkan individu yang terlintas dlm pikiran Zul yang cipta barang2x spt pengacau dodol tue antara contoh orang yang kreatif giler babeng.

Kenapa la teman ulas isu cam nie eh? Kalo peratusan individu yang kreatif ini dapat dipertingkatkan ..katakan 60% dlm populasi rakyat Malaysia...teman rasa... Malaysia will superb. Semua produk / cetusan idea orang kita akan berlambak di negara orang laen. Dah tentu..orang kita asyik semedang pegi ke negara orang laen untuk mendapatkan pandangan dan idea. Hasilnya, takda sapa nak memperbodoh2xkan orang kita.

Ce korang bayangkan..sorang pakcik rileks je selepas menoreh getah sambil isap rokok daun, tetiba je buka handphone pakai 3G... perrhhg...mat salleh kat german call dier...mintak advice dier untuk dapatkan input kepakaran pakcik tue je..
Pakcik tue toreh getah untuk keluarkan peluh je tue bang...pergh..ganas2x...

Soalan cepu mas...boleh ke berlaku? Ke..takkan berlaku macam tue..

Bak kata nabil..lu pikirlah sendiri..

8 comments:

Aidy Shahiezad said...

orang kita sebenarnya kreatif, tapi masalah diorang adelah takde medium yang betul utk diketengahkan bakat mereka....

Minister Of Mind said...

medium nie lah yang orang kita masih merangkak2x untuk sediakan..

Aidy Shahiezad said...

erm, rasenya if ade satu saluran proper untuk orang kreatif nie mengekspresi idea mereka, sure gempak punya... persoalannya tanggungjawab sapa utk sediakan proper channel tue ?

Minister Of Mind said...

orang yang kita lantek untuk memerintah lah...

katanya..politik, kerajaan & rakyat...

Aidy Shahiezad said...

tapi, malangnya takde ruang untuk seni kreatif rakyat bawahan... ;)

Minister Of Mind said...

ada..tapi cara tue ada..

Aidy Shahiezad said...

ada cara ? gimana yach ??

Minister Of Mind said...

hajat dihati nak apply for grant.
Tapi..team members plak takde..