Friday, April 3, 2009

Ekonomi: Malaysia & Dunia


Ramai orang yang beranggapan bahawa dalam aliran ekonomi , akan ada turun naiknya.Kalau ikutkan rekod, dlm tempoh 10 tahun pasti ekonomi akan jatuh ....

Dlm malaysia nie...96-97 telah jatuh. 2008-2009 pun tengah jatuh....

Teman takpasti orang kat luar sana tue... especially yg pakar ekonomi nie...adakah diorang beranggapan bahawa trend ekonomi macam ini menguntungkan? atau dah mmg sifat dier mcm tue....

Masalah di Malaysia ini adalah kalau kita beranggapan ekonomi dunia dah comprem ada keluk naik dan turun, maka tempiasnya akan kena kat kita.

  1. Adakah kita sengal kerana membiarkan perkara ini berlaku?
  2. Tiadakah mekanisma yang terbaik bagi mengelakkan susut nilai ekonomi kita?
Sebagai negara berdaulat...sudah tentunya..negara kita bebas. Kalo dlm konteks ekonomi...bebas dari kekacauan/ribut taupan ekonomi orang lain.

Dah macam lembu dicucuk tali la plak...ekonomi negara US jatuh...ekonomi kita pun jatuh. Eh? macam sengal je.....

Ekonomi diorang naik....kita pun turut naik...eh? Merdeka ape ropernye kalo dah gayanya macam itu?

Adakah kerana orang kita yg pakar ekonomi dari segi bilangannya tidak cukup menyebabkan tindakan diorang tak bleh nak cover trend turun naik ekonomi.

Adakah orang kita masih lemau lagi dalam aspek pengurusan kewangan sehingga ekonomi domestik dlm negara masih macam cipan sehingga senario begini mudah berlaku.

Adakah pemikiran orang kita tidak cukup otai untuk memikirkan kaedah baru bagi mengekang cengkaman ekonomi negara kita?

Ce habaq kat teman.....macammana tue....??

2 comments:

Nani said...

betul... teman pun pelik... kenapa mesti setiap 10 tahun ada economy down...

tapi, setau teman, kalo dalam hidup, grafnya memang macam tu, ada kelok naik dan turun... this is wut we called path of life, ada turun dan naik dalam hidup seseorang...

teman rasa, PM baru kita berada di puncak graf hidup dia dan teman berada di hujung-hujung lurah, menanti untuk naik semula...hehehe

Minister Of Mind said...

he3x...laen macm je bunyinye...tengah sengih memanjang la hari jumaat nie yea..