Thursday, March 5, 2009

Harta Intelek : Non-Traditional Mark

Intellectual Property = Harta Intelek






Lokasi : Hotel Istana, Bkt Bintang KL
Tarikh : 4 Mac 09

Rakaman Peristiwa
Perbadanan Harta Intelek (MyIPO) telah menganjurkan seminar Non-Traditional Mark. Antara speakernya adalah dari US, Australia, Germany.

Kenapa panggil mereka?
Sebab negara diorang telah lama mengamalkan Non-Traditional Mark. Kasi exposure kepada 'orang kita'.

Objektif Event
Kerajaan kita melalui MyIPO sedang membuat kajian agar Non-Traditional Mark sesuai digunapakai kat negara kita.

Er.. ape tue Non-Traditional Mark nie
bahasa mudahnya, melindungi harta intelek seseorang/organisasi dalam bentuk warna,bau,bentuk dll.

Soalan dalam hati dlm bentuk positif?
Adakah ini akan mengembangkan ekonomi negara kita dan mengembangkan perniagaan 'orang kita'?

Soalan dalam hati dlm bentuk negatif?
Adakah ini salah satu tools penjajahan kapitalis ke negara2x membangun?

6 comments:

nunjimmimya said...

belum banyak pendedahan..
hatta boleh bilang berapa ramai yang tau pasal 'trade mark' dan 'patent pending'

bape ramai dah orang kerajaan tau pasal mende ni..hehe

Minister Of Mind said...

bape ramai dah orang kerajaan tau pasal mende ni..hehe <- sket jugak org gomen tahu pasal area nie..

Aidy Shahiezad said...

biasela...
yg cepat itu slalunya private sector..
yg last skali nak terdedah ngan semua benda nie, gomen la...
huhuhu...

Minister Of Mind said...

jom kite jadi agen untuk harta intelek nak..?

nunjimmimya said...

agen..

ke..

konsultan..

hehe..

Minister Of Mind said...

nyembang ngan orang MyIPO, diorang cakap jadi agen.