Thursday, March 12, 2009

Pelajar Lepasan SPM

12 Mac 09

Hari nie rumah teman dikunjungi oleh anak jiran. Baru je lepas ambil result SPM. Bile tengok resultnye, dah roper result SPM teman dulu je...Anyway, tahniah kepada dier kerana dengan usaha belajornya dia dapat result mcm itu.

Cuma dia tak happy giler2x kerana resultnya tak match dengan sasaran parents ( harapan ) dier.
Kunjungan dier datang belajar untuk mendapatkan khidmat nasihat peribadi dari orang rumah teman tentang what to do next. Sbg cthnya...kalo nak masuk U, nak ambik course ape.. dll.

Bagi teman...masalah bagi anak muda seperti dier dan teman time dulu2x adalah tak tahu nak jadi apa. Mak teman dulu suruh masuk belajo kat U. Waktu tue..teman langsung tak minat nak belajo dah. Disebabkan tak mo kecewakan mak, teman masuk le U dengan memilih course yang teman rasa macam best aje. Maka dengan ruggednye, teman pangkah sains komputer dengan fikiran.... MACAM BEST. Maklum le..zaman tue...ramai orang tak tahu pasal komputer2x nie..

Masalah kiteorang berdua sama aje. Dan teman percaya masalah kiteorang berdua sama jugak dengan orang lain iaitu tak tahu nak kemana selepas ini...

5 comments:

Aidy Shahiezad said...

teman pun same gak dulu... huhuhu...
akhirnya, jadik la graduan sains komputer tanpa pikir panjang... ;0

Nani said...

setuju... aku pun graduan IT. Dulu amik sen kom semata2 karena tu je yg cam best,kononnya peluang kije cerah. Alih2 ku kerja lain daaaa...

apepun, semua nih rezeki dari-Nya. Dimanapun kita belajar, apapun yang kita pelajari, yang pnting biarlah jadi orang.

zara said...

Masa depan anak-anak sedikit sebanyak ditentukan oleh kebijaksanaan ibu bapa mengatur kehidupan seharian. Selepas memperolehi keputusan peperiksaan di bahu ibu bapa juga dibebankan perancangan dan menentukan haluan hidup anak-anak. Memilih jurusan pengajian ke universiti bukan mudah. Anda memerlukan kebijaksanaan dan keberanian untuk membuat keputusan. Kertas apa yang anak anda duduki semasa peperiksaan SPM akan menentukan di fakulti mana anak anda akan berada bila menjejak kaki ke menara gading.

Sebelum itu, ibu bapa perlu melihat sejauh mana kemampuan akademik anak anda, barulah menetapkan pilihan memilih universiti atau kolej. Saya sarankan agar memilih jurusan yang kurang mendapat pilihan pelajar tapi menjaminkan pekerjaan untuk masa akan datang. Antara pilihan saya; Sains Nuklear, Juruterbang (jangan takut terhempas la pulak), Bioteknologi, rasenya banyak lagi. Anak akak, akak suruh dia ambil electrical engineering. Insya-Allah dah dalam semesta dua sekarang.

Kekadang tersedar ler pulak, aku ni bercerita ke atau bagi nasihat... kah3x

Minister Of Mind said...

Aidy Shahiezad + Nani = dah agak dah...

zara > kalo anak teman nak belajo..suruh belajo business study. paling kokak bleh buka bis sendiri.

Minister Of Mind said...

ha3x..
semalam terdengar adik ipar + member dier cakap pasal isu..tak tahu nak pilih ape..sebab takde orang kasi guidance.