Wednesday, March 25, 2009

Mat Rempit

Ramainya budak2x bujang kita yang enjoy layan moto.

"Mesti ar layan... best beb. Darah tengah membuak2x..sape paling power dier ar hero. Lagipun boring ar..tak tahu nak buat ape..."

Teman setuju dgn statement diatas. Usia pada waktu tue..teman pun ada rasa macam nak jadi hero antara member2x yang laen dan boring.Nasib baik waktu zaman2x teman muda, teman dapat moto honda cup c70 lampu petak...kalo tak rasanya teman pun jadi mat rempit.

So..pandai2x la "orang kita" nak utilize tenaga muda "orang kita" jugak. Kalo tak reti2x nak utilize...mmg "korang" sengal ar....

Kalo korang tengok paper yg teman snap tue..teman ada bulatkan iaitu "mat rempit". Ada isu sorang member tue... En Bezita namanya. ha3x...

Isu yang dibangkitkan adalah perkataan Mat bagi menggelarkan seseorang. Teman rasa teman pernah terbaca pasal isu penggunaan perkataan Mat nie. Kat mana yea..teman dah lupe.

Antara penggunaan perkataan/penggunaan Mat yang popular nie kat orang kita adalah Mat Cangking, Mat Jelebor, Mat botak dll yang korang pun familiar org dalam komuniti korang.

Isunya hanya satu penggunaan nama Mat nie ..kata asalnya adalah dari perkataan Muhammad iaitu nabi junjungan kita. Sebuah nama yang wajar kita hormati, tetapi kita di asia tenggara nie telah lanyak perkataan Muhammad tersebut dengan jadi mat rempit lah...mat cangking lah.. dll lagi.

Tapi..betul ker asal perkataan Mat tue datangnya dari nama nabi kita? Kalau betullah, mmg tak wajar lah digunakan penggunaan nama Mat tue. Kalo tak betul, hantam sajalah.....

5 comments:

muaz said...

Betul apa yang diperkatakan, saya sokong 100%, orang melayu nie suke benor bg branding yang bukan2 mcm Mat Jubo la, padahal asal perkataan Mat tue berasal dari perkataan baik2 lebih2 lagi dalam islam. Sbg contoh la, kita dalam islam nie memang mudah, dapat pahala pun senang, dgn baru dengan niat saja dah dapat pahal. Lagi satu org melayu nie suka belajar tp x tau apa yg dia belajar, contoh nyer melalui lagu inggeris, kalo x tau maksud tp nak nyanyi, alasan lagu best, tp disebalik lagu tue kita memuja syaitan. Dah dok slalu nyayi dah sebati dalam diri, dah sebati nnt suka ler melawan. Sbb nak blaja ilmu nie senang, kalo slalu amalkan insyaAllah dapat ler, nie kita dok amal benda x betul.

KaCa Mata said...

sy sokong pandangan y.b muaz.. nie sume propaganda.. kite harus perangi gejala sosial ini... hidup y.b muaz..

Minister Of Mind said...

grrr...

jenal said...

betul gak ekkk, tak terfikir plak hamba pasal benda-benda mcm nie, tgk remeh tp disebaliknyer amat berat untuk menyelesaikannya. Syabas muaz and tuan bloger

Minister Of Mind said...

say thanks to muaz on his "think more" effort...